Centering pregnancy

We bieden een unieke, vernieuwende en succesvolle vorm van zorg:

Centering Pregnancy. Bekijk ook de landelijke website.

 

Wij zijn heel enthousiast over dit programma en bieden het nu meer dan een jaar aan. Eind oktober 2017 start alweer onze 14e groep. Het is ontwikkeld voor vrouwen die graag meer willen weten over hun zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode, en die het fijn vinden andere zwangere vrouwen te ontmoeten.

Als je deelneemt aan het programma word je ingedeeld in een groep met 8 à 10 andere vrouwen die rond dezelfde tijd zijn uitgerekend als jij. Ook als je extra of andere zorg nodig hebt kun je toch mee blijven doen aan de groepsbijeenkomsten. Omdat we overtuigd zijn van de meerwaarde van Centering Pregnancy start er in onze praktijk elke 6 tot 8 weken een nieuwe groep. Elke nieuwe zwangere kan dus kiezen voor deze vorm van zorg.

Je eerste controle op de praktijk is individueel, samen met je partner. Daarna zijn er 10 bijeenkomsten van 2 uur gepland tijdens je zwangerschap en een bijeenkomst 6 weken na de bevalling. Tijdens elk van deze bijeenkomsten vindt de zwangerschapscontrole plaats. Daarnaast wordt  informatie gegeven en gepraat over de dingen die je tegenkomt tijdens de zwangerschap, de bevalling en het kraambed en wat dat voor jou, je partner of je familie betekent. Zo hebben we veel meer tijd om dieper op onderwerpen in te gaan die nu voor je belangrijk zijn. Je partner kan in het begin of aan de het einde van de bijeenkomst ook gewoon aanwezig zijn bij het luisteren van harttonen. Na de 10 bijeenkomsten volgen nog een aantal wekelijkse individuele controles op de praktijk tot de bevalling begint.

De bijeenkomsten worden geleid door de verloskundige samen met een andere zorgverlener. Soms wordt er iemand uitgenodigd om te komen praten over een specifiek onderwerp, soms wordt er een video vertoond.

Er is aangetoond dat deze groepsbijeenkomsten bijdragen aan meer vertrouwen in jezelf, je zwangerschap en de bevalling en je rol als moeder! Ook is aangetoond dat deze vorm van zorg bijdraagt aan het voorkomen van vroeggeboorte.

We  hopen dat je, door deel te nemen aan deze groep, de andere vrouwen goed leert kennen en dat jullie je ervaringen tijdens deze speciale periode in je leven met elkaar zullen delen. Het kan een begin zijn van nieuwe levenslange vriendschappen. Je partner en/of andere ondersteunende mensen om je heen zijn in bepaalde sessies ook welkom binnen de groep. We vragen je echter om kinderen niet mee te brengen omdat we geen goede opvangmogelijkheden kunnen bieden. Onze ervaring tot nu toe is dat de contacten tussen de zwangeren onderling heel prettig zijn en na de bevalling is de groepsapp de manier om (in de nachtelijke wakkere uren) ervaringen te delen.

Klik hier voor een artikel over centering pregnancy in Why’s in verwachting

Inmiddels hebben wij in onze praktijk 10 groepen gedraaid en kunnen we dus uit ervaring zeggen dat het echt een meerwaarde is in de zorg voor zwangeren. Voor meer informatie bel ons op het telefonisch spreekuur: elke dag tussen 19.00 en 20.00 uur op 06-21531010.


  1. Kinderwens

  2. Zwangerschap

  3. Bevalling

  4. Kraamzorg