Controles

De eerste afspraak
Zodra je weet dat je zwanger bent kun je meteen contact met ons opnemen. Brigitte, onze assistente, nodigt je uit op de praktijk om de eerste informatie te geven. Je ontvangt de brochure ‘ZWANGER!’, informatie over prenatale screening en ze geeft uitleg over de eerste echo. Medisch gezien hebben we een echo tussen de 10 en 13 weken nodig om de uitgerekende datum vast te stellen. Je mag echter altijd een vroege echo maken, neem hiervoor op tijd contact met ons op zodat we kunnen bepalen op welke datum dit het best kan. Een hartje begint te kloppen bij 5 weken en 3 dagen.

Je komt voor het eerst bij ons als je 8 tot 10 weken zwanger bent. Dit mag ook eerder of later als je dit wenst. De eerste afspraak duurt 60 minuten. Kom bij voorkeur samen met je partner.

Vragen
We stellen jou en je partner veel vragen bij deze eerste controle, onder andere over jullie gezondheid, leefwijze, erfelijke aandoeningen en medische voorgeschiedenis. We zullen je ook vragen hoe eventuele eerder zwangerschappen zijn verlopen als je toen niet bij ons onder zorg was. Om een schatting van de uitgerekende datum te kunnen maken willen we graag van je weten wat de eerste dag van jouw laatste menstruatie was.

Onderzoek
We meten je bloeddruk en gewicht en geven je een verwijzing voor ‘Diagnostiek voor U’ voor bloedafname. Het bloedonderzoek is bedoeld om je bloedgroep te bepalen en vast te stellen of je bepaalde ziekten hebt gehad. Aan de hand van de termijnecho, die plaatsvindt als je 10 tot 12 weken zwanger bent, kunnen we de uitgerekende datum nauwkeuriger bepalen.

Naar het hartje luisteren
We gaan ook proberen om naar het hartje van jouw kindje te luisteren. Ben je nog geen 10 weken zwanger dan lukt dat soms niet. Je baarmoeder kan gekanteld zijn of je kindje kan achter jouw schaambot liggen waardoor we de harttonen niet via de buikwand kunnen horen. Maak je in zo’n geval niet ongerust; dit is heel normaal.

Informatie
Verder helpen we je op weg met heel veel informatie, bijvoorbeeld over voeding tijdens de zwangerschap, het regelen van kraamzorg
Tot slot krijg je van ons een mapje met daarin een lijstje met dingen die je nog moet regelen en jouw persoonlijke zwangerschapskaart. Draag deze kaart altijd bij je tijdens de zwangerschap dan heb je altijd je medische gegevens bij de hand.

Centering Pregnancy
Na de eerste controle kun je bij ons deel gaan nemen aan Centering Pregnancy. We zien je dan 9 x 2 uur voor de bevalling en 1 x 2 uur na de bevalling samen met een groep vrouwen die ongeveer even ver zwanger is. De medische controle wordt dan meteen uitgevoerd (in een individuele ruimte). Tijdens de 2 uur die een sessie duurt hebben we alle tijd om in te gaan op alle aspecten die bij het zwanger zijn en moeder worden komen kijken. Je krijgt uiteraard ook in die tijd dezelfde zorg als bij individuele zwangerschapscontroles. Na de 9 groepsbijeenkomsten volgen nog individuele controles tot dat de baby geboren wordt. Klik hier voor meer informatie.

De tweede afspraak
Tijdens de tweede controle bespreken we je bloeduitslagen. Verder zullen we je vragen of je de kraamzorg al geregeld hebt. We bespreken ook jullie wensen voor de bevalling, thuis of in het ziekenhuis, en of je jullie kindje borstvoeding of kunstvoeding wilt geven. We nemen ook het aanbod aan zwangerschapscursussen met jullie door. Jullie krijgen hiervan een overzicht mee.

 

Vervolgafspraken

Tijdens je zwangerschap kom je globaal 13 keer op controle:
– tot 24 weken om de 4 weken,
– tussen 24 en 30 weken om de 3 weken,
– tussen 30 en 36 weken om de 2 weken,
– de laatste weken iedere week.

De vervolgcontroles duren ongeveer 10 minuten. Denk je dat je meer tijd nodig hebt, geef dit dan aan bij onze praktijkassistente Brigitte als je een afspraak maakt. Je kunt ons ook altijd even bellen als je nog vragen hebt, ongerust bent of naar het hartje wilt luisteren. Daarnaast is het mogelijk om een extra controle in te plannen. Bij dringende vragen buiten het spreekuur om komen we op huisvisite.

Controle
Tijdens de vervolgafspraken controleren we het verloop van de zwangerschap en bekijken we hoe het gaat met jou en je baby. We meten je bloeddruk en gewicht, luisteren naar het hartje van de baby en beoordelen de groei en ligging van je kindje door middel van uitwendig onderzoek. Als dat nodig is, laten we je urine onderzoeken op eiwitten. Mochten er complicaties optreden, dan verwijzen we je door naar een gynaecoloog. Als blijkt dat alles goed is, nemen wij de zorg weer over. Zo niet, dan begeleidt de gynaecoloog je verder.

Zwangerschapskaart
Neem bij deze vervolgafspraken steeds je zwangerschapskaart mee. Wij vullen deze bij iedere controle aan. Laat de kaart ook aan je huisarts of specialist zien als je daar een afspraak hebt. Het is verstandig om je zwangerschapskaart mee te nemen als je op vakantie of een weekendje weg gaat.

Betrouwbare informatie over je zwangerschap van week tot week: deverloskundige.nl/zwangerschap/zwangerschaps-kalender

Logo_MvM

Jong en een kind

krachtige-verhalen

www.benikdrager.nl

 

 

 

Laat een reactie achter


  1. Kinderwens

  2. Zwangerschap

  3. Bevalling

  4. Kraamzorg